Kontrola po stronie użytkownika: Jak kształtować swoje doświadczenia na platformach Meta

ZAKTUALIZOWANO 2 MAR 2026
Meta zależy na tym, aby dać Ci możliwość kształtowania własnych doświadczeń na naszych platformach. Nasze algorytmy na Facebooku, Instagramie i w Threads mają pomóc Ci znajdować treści i twórców, którzy są dla Ciebie wartościowi. Chcemy dać Ci kontrolę nad tym, jakie treści widzisz, w jaki sposób wchodzisz w interakcje z innymi kontami oraz jak spędzasz czas na platformie. Dlatego opracowaliśmy ustawienia użytkownika, które pozwalają Ci dostosowywać doświadczenie na naszych platformach.
Choć dostępność poszczególnych funkcji może różnić się w zależności od regionu i rodzaju urządzenia, poniżej przedstawiamy przegląd dostępnych dla użytkowników ustawień dotyczących treści, interakcji z kontami oraz zarządzania czasem. Nie obejmują one ustawień prywatności i reklam ani ustawień dostępnych wyłącznie dla osób poniżej 18. roku życia, z których mogą one korzystać samodzielnie. Dla młodszych użytkowników przygotowaliśmy odrębne rozwiązania, o których możesz dowiedzieć się tutaj.
SPIS TREŚCI:
Kontrolowanie rodzajów wyświetlanych treści
  • „Interesuje mnie” / „Nie interesuje mnie” – Gdy w Twoim kanale, Reels, karcie Eksploruj lub wynikach wyszukiwania pojawi się rekomendowany post, możesz wskazać, czy Cię on interesuje. Taka informacja trafia do naszych systemów rekomendacji i jest przez nie uwzględniana.
    • Dowiedz się więcej (Facebook i Instagram)
    • W aplikacji Threads możesz oznaczyć post, korzystając z opcji „Nie interesuje mnie”
  • X – Jeśli chcesz usunąć treść z Aktualności na Facebooku, możesz dotknąć symbolu X w prawym górnym rogu posta, aby go ukryć. Dzięki temu nasze systemy będą w przyszłości pokazywać mniej podobnych treści.
  • Ukrywaj posty zawierające słowa lub ikony emoji, których nie chcesz widzieć – Możesz dostosować listę „Ukrytych słów”, aby nie widzieć określonych typów postów. Na przykład jeśli jesteś wegetarianinem, możesz ukryć sugerowane treści zawierające hashtagi lub opisy z takimi słowami jak „mięso”, „stek”, „🍗” czy „dieta mięsna”.
  • Wstrzymaj proponowane posty w Aktualnościach – Jeśli chcesz przez pewien czas przestać widzieć polecane treści, możesz wstrzymać takie posty na 30 dni.
  • Kontrola nad kontrowersyjnymi treściami – Możesz określić, ile kontrowersyjnych treści (np. drastycznych lub zawierających nagość) chcesz widzieć w rekomendacjach.
  • Kontrola nad treściami politycznymi – Użytkownicy mają różne preferencje dotyczące oglądania treści politycznych w mediach społecznościowych. Dlatego udostępniamy ustawienie, które pozwala zdecydować, czy mamy polecać Ci treści polityczne (np. posty potencjalnie dotyczące rządów, wyborów lub kwestii społecznych).
Dostosowywanie Aktualności
  • Wyświetlanie treści w kolejności odwrotnej do chronologicznej – Możesz przełączyć widok Aktualności tak, aby posty z kont, które obserwujesz, były uporządkowane w kolejności odwrotnej do chronologicznej.
  • Kanał Ulubione – Możesz dodać wybrane konta, które obserwujesz, do ulubionych, aby nie przegapić publikowanych przez nie postów.
  • „Twój algorytm” / „Drogi algorytmie” – Możesz wpływać na działanie algorytmu, bezpośrednio wskazując swoje preferencje dotyczące tematów, których chcesz widzieć więcej lub mniej.
  • Miks – Możesz zaprosić znajomych do tworzenia wspólnego zestawienia Instagram Reels opartego na treściach proponowanych każdemu uczestnikowi.
  • Karta Znajomi – Na Facebooku możesz przełączyć się na kanał pokazujący aktualności od Twoich znajomych. Na Instagramie możesz wybrać kartę Znajomi w Reels, aby zobaczyć rolki, które Twoi znajomi polubili, utworzyli, repostowali lub skomentowali.
  • Niestandardowe aktualności – W Threads możesz utworzyć niestandardowe aktualności, aby widzieć posty na określone tematy lub od określonych osób.
Kontrolowanie, które konta mogą wchodzić z Tobą w interakcje i w jaki sposób
  • Wycisz / Wstrzymaj – To ustawienie pozwala ukryć czyjeś posty, relacje lub wiadomości w Stories i Aktualnościach, jednocześnie nadal obserwując to konto.
  • Zablokuj – Po zablokowaniu użytkownika nie będzie on mógł wyszukać Twojego profilu, przeglądać Twoich treści ani wysyłać Ci wiadomości.
  • Ogranicz – Możesz wybrać konta, które nie będą widzieć, że jesteś online, a Ty nie będziesz otrzymywać powiadomień o ich komentarzach. Ograniczenie konta nie spowoduje wysłania ostrzeżenia takiej osobie.
  • Ograniczenia – Możesz tymczasowo ograniczyć interakcje z wybranymi grupami osób bez ich wiedzy.
  • Ukryte słowa – Automatycznie ukrywaj komentarze i prośby o zgodę na przesłanie wiadomości bezpośrednich, których nie chcesz widzieć, włączając opcje „Ukryte słowa” i „Ukryj prośby o zgodę na przesyłanie wiadomości”. Do listy Ukrytych słów możesz też dodać niestandardowe słowa i ikony emoji.
Decydowanie, jak spędzasz czas na platformie
  • Dzienny limit czasu – Możesz ustawić przypomnienie, które poinformuje Cię, gdy spędzisz określoną ilość czasu w naszych aplikacjach w ciągu dnia.
  • Tryb uśpienia – Możesz włączyć tryb uśpienia, aby nie otrzymywać powiadomień w wyznaczonych godzinach snu.
Poinformuj nas, jeśli uważasz, że coś narusza Standardy społeczności lub że popełniliśmy błąd
  • Zgłoszenie – Możesz zgłaszać konta, komentarze, wiadomości, rolki i posty, które Twoim zdaniem naruszają Standardy społeczności, abyśmy je zweryfikowali.
  • Odwołanie – Jeśli nie zgadzasz się z decyzją Meta dotyczącą treści, możesz złożyć odwołanie.